20 desember 2011

Kjølstrekking på den andre cruisefergen til Fjord Line

Den såkalte kjølstrekkingen av den andre av Fjord Lines to nye cruiseferger ble markert med en seremoni ved skipsverftet i Gdansk torsdag 15. desember. Det var styreleder Peter Frølich som fikk æren av å legge ned Fjord Line sin mynt i den første kjølblokken som støpes i bunnen av skroget på skipet som skal hete MS «Bergensfjord».

Gdansk_des2011-003.jpg

Stemningen på verftet i Gdansk var meget god under seremonien med kjølstrekking for nye «Bergensfjord». Bildet viser styreleder i Fjord Line, Peter Frølich (i midten), sammen med adm. direktør Arnar Utseth i Bergen Group Fosen (t.v.) og direktør ved Stocznia Gdansk, Arkadyusz Aszyk. I bakgrunnen ser vi det første cruiseferge-skroget som skal sjøsettes i januar 2012 og deretter slepes til Fosen for utrustning og ferdistillelse.

"Kjølstrekking" har i dag mer symbolsk enn praktisk betydning i og med at kjølen på moderne skip ikke lenger strekkes på tradisjonelt vis. Likevel brukes dette begrepet om prosedyren som markerer at fartøyet nå tar form. – Måtte denne tradisjonsrike handlingen bringe skipet hell og en innbringende seilas, sa Frølich før han la ned mynten.

Fjord Line har bestilt to nye cruiseferger fra Bergen Group Fosen. Det er deres polske samarbeidspartner, Stocznia Gdansk, som produserer skroget til de to skipene. Den første av cruisefergene, MS «Stavangerfjord», skal slepes fra Gdansk til Fosen i januar. Der skal skipet innredes før overlevering til Fjord Line. Mandag 1. oktober legger «Stavangerfjord» ut på jomfruseilasen fra Bergen til Stavanger, og videre til Hirtshals. Seilingsprogrammet inneholder også en rundtur mellom Hirtshals og Langesund før returen tilbake til Stavanger og Bergen.

Stor interesse for å dra på cruise

- Vi har allerede startet salg av billetter til MS «Stavangerfjord» og pågangen er stor, forteller salgs- og markedsdirektør Eva S. Mellgren i Fjord Line.

Nåværende «Bergensfjord» tas ut av drift når den første av nye cruisefergene starter sine seilinger. Om lag seks måneder senere vil nye «Bergensfjord» være klart til å inngå i samseiling med «Stavangerfjord». - Da vil vi realisere drømmen om å tilby de reisende daglige avganger til faste klokkeslett året rundt på linjene mellom Bergen, Stavanger og Hirtshals, og Hirtshals – Langesund. De nye skipene innebærer en helt ny æra i cruisefergetrafikken mellom Norge og EU. «Stavangerfjord» og «Bergensfjord» skal kombinere hurtighet med luksus og fornøyelse, understreker Mellgren.

Store og moderne skip

De nye cruisefergene til Fjord Line blir på 25.000 bruttotonn og får en lengde på 170 meter. Både «Stavangerfjord» og «Bergensfjord» vil ha 306 lugarer, hvorav en stor andel suiter, og ha plass til 1.500 passasjerer. På lastedekkene skal det kunne rulle inn 600 personbiler, eventuelt et lavere antall i kombinasjon med vogntog og cargo. Skipene blir innredet med velutstyrte lokaliteter for kurs og konferanser.

Cruisefergene vil ha spisesteder, butikker og salonger som kombinerer behovene til cruisegjester og reisende som seiler en definert transportetappe på en god måte. Fjord Lines samarbeid med Gastronomisk institutt vil bidra til flotte menyer og høy standard på cruisereiser mellom Norge og kontinentet.