4 mars 2013

BN88 «Bergensfjord» sjøsatt i Gdansk fredag 1. mars

BN88 fra Bergen Group Fosen, den andre av Fjord Lines to nye cruiseferger, ble fredag 1. mars sjøsatt i Gdansk med flere tusen mennesker på kaien. Skipet, som skal hete MS «Bergensfjord», skal nå slepes til Bergen Group Fosen for innredning og ferdiggjøring.

BN88-020_Gdansk.jpg

Sjøsettingen markerer at stålarbeidet og malingen av skroget som er utført ved Stocznia Gdansk-verftet er sluttført. På kaien stod verftsarbeidere sammen med andre som har medvirket til utformingen av skroget og vanlige innbyggere i Gdansk.

Søsterskipet MS «Stavangerfjord» er nå i ferd med å bli ferdigstilt ved Bergen Group Fosen. Onsdag 29. mai legger hun ut på sin jomfrutur. Til høsten blir også det nye søsterskipet seilingsklart. Dermed vil Fjord Line kunne tilby de reisende to moderne og velutstyrte cruiseferger med daglige avganger på linjen Bergen – Stavanger – Hirtshals og Hirtshals – Langesund.

Mest miljøvennlige i verden

Begge de nye cruisefergene får motorer som skal drives med flytende naturgass (LNG). Utslippet av NOx reduseres av den grunn med 92 prosent i forhold til utslipp fra skipsmotorer som drives med tradisjonell tungolje. Utslipp av svovel elimineres fullstendig, mens utslipp av partikler reduseres med 98 prosent. Dessuten medfører den teknologien Fjord Line benytter en reduksjon av utslipp av drivhusgasser (CO2) med 23 prosent. Også ved landligge vil luftforurensningen være minimal. Cruisefergene blir dermed de mest miljøvennlige i sitt slag i verden.

Slepes til Rissa for ferdiggjøring

Sjøsettingen av det nesten 7 000 tonn tunge skroget til «Bergensfjord» tok mindre enn et minutt. Om få dager starter slepet fra Polen til Norge, langs kysten til verftet i Rissa på Fosenhalvøya. Der vil fagarbeidere i en rekke disipliner sørge for utrustning og ferdiggjøring av det moderne skipet. Her vil skipet innredes med blant annet restauranter for enhver smak, caféer og barer, stor taxfree-butikk og velutstyrte lokaler for kurs og konferanser. Etter overlevering og innkjøring med Fjord Lines mannskap blir MS «Bergensfjord» satt i ordinær drift.

Lengden på de nye skipene blir 170 meter, perfekt konstruert for å tåle Nordsjøens bølger og gi passasjerene en behagelig og stabil seilas. Det blir plass til 1.500 passasjerer, og skipene vil ha 306 lugarer og plass til 600 personbiler, vogntog og last.